Jeg leste en helt utrolig fin, norsk bok for noen uker siden. «Tante Ulrikkes vei» av Zeshan Shakar. Ikke nok med at det var en gripende historie om to gutter på Stovner – Jamal og Mo. De to gutta har vidt forskjellig utgangspunkt i livet, til tross for at de er naboer, og med likt etnisk opphav, såvidt jeg forstår. Jeg ble skikkelig glad i dem begge to, etter at boka hadde beskrevet veien deres gjennom gymnasårene, på godt og vondt, en del på vondt.

I tillegg til at jeg ble grepet av boka og karakterene: Med sin roman, evner Zeshan Shakar å forklare meg litt om meg sjæl og min karriere, som jeg ikke har forstått før. 

Jeg pleier å si at det er et TV-program som jeg kan takke for at jeg er der jeg er. Kanskje to. Da singlen Utadæsjælåpplevelse (Folk & Røvere feat. Ravi) kom i oktober 2002, var den ingen umiddelbar suksess. Tvert i mot. Ingen radioer ville spille låta vår. Single solgte cirka null eksemplarer de første ukene. Elendige terningkast for Folk & Røvere-albumet i avisene. Jeg husker Håkon Moslet og DJ Ariadne latterliggjorde låta på P3. Min rap-karriere lå an til å bli kort. En liten parentes i norsk musikkhistorie. 

Hvis det ikke var for et nytt og revolusjonært TV-program som dukka opp på NRK på tampen av året 2002. Det var nemlig én, liten kanal som ville spille musikkvideoen til Utadæsjælåplevelse. Shout out til ZTV og Merete LaVerdi! Og siden ZTV spilte videoen (og ingen andre!) så ble den nok plukket opp til NRK’s grensesprengende, interaktive musikkvideoprogram: «Svisj» Jeg vil hevde at min suksess og omdømme aldri hadde oppstått, hvis det ikke var for Svisj.

I adventstida gikk jeg på Karl Johan og handla julegaver i fred. Anonym.

I romjula dro jeg ut på byen med kompiser og ble kjent igjen overalt og kommentert hele tida. Popstjerne. 

«Alle» hadde reist hjem i jula, spist ribbe og åpna gaver hos mor og far. Kjeda seg, slått på TV’en og endt opp med å se på Svisj. Der så de en liten, rødhåra kis i merkelig jakke som sang veldig rart. Det var meg.

Fem måneder seinere var jeg med på stunt-festivalen Musikk Under Oslo sammen med DJ Løv. Equicez var også med på denne festivalen. Du husker kanskje låta «Barnslig». På kvelden var det etterfest på Gloria Flames (som lå over Kiwi vis-a-vis Grønlands torg. Cast (Geir Kristiansen) fra Kolbotn var rapper i Equicez, og da han så meg på etterfesten, gikk han sporenstreks bort til meg og helte halvliteren sin over hodet mitt. Min musikk og min stil var åpenbart ikke populært hos han og gjengen hans. 

Og hva har dette med Zeshan Shakar og hans roman å gjøre? Takket være karakteren Jamal, så forsto jeg litt mer av hva min rolle var i rap og hip hop på tidlig totusentall. Jamal dropper ut av videregående, føler at lærere, arbeidsgivere og samfunnet generelt ikke akspepterer han. Jamal leter etter et holdepunkt og en identitet. Noe av det lille han finner av identitet, finner han i hip hop. Hardcore hip hop. Nas og Tupac og tidlig Outkast. 

Når Outkast gir ut pop-flørten Hey Ya (som jeg digger) da skjønner ikke Jamal en dritt. Han blir forbanna! Kanskje slik Geir “Cast” Kristiansen reagerte da han hørte Ravi.

Jamal blir med noen kompiser til Tryvann og russefeiring, selv om han har droppa ut av videregående. Etter litt om og men, blir de sluppet inn i en russebuss med vestkantungdommer. Jamal tenker instinktivt at dette ikke er hans gjeng, dette er en annen kultur og en annen «stamme». Når de begynner å spille Tupac, blir han rett ut provosert. Hvor spiller de musikker som er hans? 

(Dessuten synes han vestkantungdommen danser veldig rart, ha ha ha)

Jamal er blakk. Han har knapt råd til mat og klær til seg selv og lillebroren sin. En kveld sitter han på rommet sitt og ser på – nettopp! – Svisj. En av hip hop-heltene hans er i ferd med å bli stemt frem. (Fotnote 1) Jeg husker ikke hvem, la oss si Nas. Nas er i ferd med å stige oppover rankingen, snart er videoen på skjermen. Men hva skjer: Jo. En annen artist og en annen video farer oppover. Jeg husker ikke hvem det var. La oss si Toxic med Britney Spears. Britney tar igjen Nas! Jamal blir opprørt, han tar dette personlig. Han begynner å sende sms til NRK for å stemme frem Nas. Han bruker sine siste kroner på dyre sms’er istedenfor mat og klær … 

Jeg husker Folk & Røvere fest. Ravi (Utadæsjælåpplevelse) regjerte på Svisj. Det hendte videoen vår blei spilt på skjermen, samtidig som den var på vei opp på rankingen for å bli fremført en gang til. Vi slo sikkert ut Equicez (som hadde med Atle Antonsen i videoen sin) selv om Equicez også var populære.

Kanskje Jamal likte Equicez. Og det kan godt hende at Ravi provoserte Jamal grenseløst. 

Fotnote 1. Svisj foregikk altså slik at det var seerne (vi) som stemte frem musikkvideoer. Den musikkvideoen som fikk flest sms’er fra seerne, ble avspilt.